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Dear Mr. Schantz: 

NOV 0 6 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your April15, 2013 and April22, 2013 letters requesting clarification 
of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the 
selection of the most appropriate proper shipping name for certain hazardous wastes. 
Specifically, you ask whether the most appropriate proper shipping name for the material 
you describe, which is being transported to a facility for disposal is "NA3077, Hazardous 
waste, solid, n.o.s." with§§ 173.213 and 173.240 as the packaging authorization sections, or 
"NA3082, Hazardous waste, liquid, n.o.s.," with §§ 173.203 and 173.241 as the packaging 
authorization sections. You also ask whether your material can be transported under 
"NA3077, Hazardous waste, solid, n.o.s." when the offeror is using§ 173.203 or§ 173.241 
for the packaging authorization sections to account for the presence of liquids, or must 
"NA3082, Hazardous waste, liquid, n.o.s." be used "because a solid proper shipping name 
would be incorrect." 

In your letter, you state that the material being transported is a mixture of a solid phase, 
consisting of the original waste material, and an aqueous phase, as the result of 
supplemental water used to facilitate cleaning. You state that the amount of water used to 
facilitate cleaning is kept to a minimum, and the solid phase is typically more than 80% by 
volume in the container. Subsequently, the mixture in the final container being offered for 
transport consists of a solid phase that is a hazardous waste under the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA; 42 U.S.C. §§ 6901-6992k) and an aqueous liquid 
phase, that is not regulated. You believe that "Hazardous waste, solid, n.o.s." would be the 
most appropriate proper shipping name because the regulated material is from the solid 
phase material in the container. You also view the solid proper shipping name most 
appropriate due to the information that it provides to emergency responders. 

In the scenario which you describe, the two-phase non-homogeneous material would be 
properly described as "NA3077, Hazardous waste, solid, n.o.s." Sections 173.203 or 
173.241 must be used to determine the appropriate packaging authorized to account for the 



presence of liquid, as prescribed in § 172.101 (iX 4 ). Because the shipping description 
identifies the material as a solid, additional information may be included on the shipping 
paper, in association with the basic description, to convey the physical state of the 
material. However, any additional information must conform to§ 172.201(a)(4) (not be 
inconsistent with the required description and must come after it) as well as all shipping 
paper requirements (e.g., the basic description must be in the required sequence with no 
additional information interspersed). Additionally, unless the material is excepted under 
§ 172.203(k), the technical name of the hazardous waste may be required. 

I hope this information is helpful. Please contact this Office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Chevron 
~ 

April15, 2013 

U.S. DOT 

Denton Schantz 
Environmental Specialist 

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

RE: REQUEST FOR PHMSA INTERPRETATION 

PHMSA Office of Hazardous Material Standards: 

Salt Lake Refinery 
Chevron Products Company 
2351 North 1100 West 
Salt Lake City, Utah 84116 
Tel801 539 7378 
Fax 801 539 7130 

This correspondence is submitted for the purpose of requesting a formal PMSHA 
interpretation regarding a specific case that periodically occurs in the sector of D.O.T. 
compliance involving transportation of RCRA hazardous wastes that are appropriately 
transported under the NA3077 and/or NA3082 shipping names. Occasionally, differing 
regulatory interpretations between the shipper/offeror of these types ofhazardous wastes, and 
the transporter (in some cases, also the integrated waste management company that is 
evaluating the wastes for treatment/disposal) of such wastes sometimes results in a difference 
of opinion as to the proper D.O.T. shipping name. Guidance from PHMSA on this specific 
issue would likely be of value to those involved in the D.O.T. regulated transport of 
hazardous wastes in commerce. 

Before outlining the specific scenario for your consideration, let me first state that I 
do understand that it is the responsibility of the shipper/offeror to determine the proper 
shipping name for a material (under 173.22); however, I, in the role of the shipper/offeror, 
am attempting to seek the interpretation from PHMSA as to the soundness and validity of the 
approach that I will be presenting on this specific subset of hazardous wastes. Specifically, 
PHMSA' s interpretation as to whether the outlined approach is somehow "incorrect" (as 
referenced in 171.2(±)), and would rise to a level that would constitute a basis for refusal 
(from a regulatory standpoint) to transport by a qualified transporter with a differing 
viewpoint, based upon what that transporter deems that the proper D.O.T. shipping name 
should be, is sought in this request. 

To provide you with some basic background on the case for consideration, a common 
scenario which would cause such materials to be generated and containerized for D.O.T. 
regulated transport is often the following: 



• A product storage tank, processing vessel, or other type of processing equipment that 
accumulates solid materials over time, as the result of normal manufacturing 
operations, is removed from service, and opened up for cleanout of the accumulated 
solid materials. 

• Prior to commencing cleanout work, the tank, vessel, or other type of equipment is 
emptied/drained, purged, and prepared for safe entry. What remains in the equipment 
are the residues that constitute the solid waste material to be removed for disposal. 

• To facilitate cleanout of the material from the tank, vessel, or other equipment, 
supplemental water is often used. The water may be applied to blast the material free 
of surfaces, and/or to assist with partially fluidizing the solid materials to accomplish 
a more effective removal from the tank or vessel. 

• The final material that is containerized for D.O.T. regulated transport to a final TSDF 
facility for disposal is a mixture of the solid phase, consisting of the original waste 
material, and an aqueous phase, as the result of supplemental water used to facilitate 
cleaning. For waste minimization reasons, the amount of water used to facilitate 
cleaning is kept at a minimum, and the solid phase in the final mixture is typically 
more than 80% by volume in the container used for its packaging. 

Starting from the basic background information provided just above for how the 
material to be containerized for transport is often generated, I will now attempt to outline the 
case for which an interpretation is being requested. 

• The solid waste material is sampled, analyzed and determined to be a RCRA 
hazardous waste, based upon characteristics alone (i.e., it is not from a RCRA listed 
hazardous waste source), and would, if containerized by itself (i.e., without 
supplemental water) and shipped under regulated D.O.T. transportation, most 
appropriately be described with a NA3077 Hazardous waste, solid, n.o.s. generic 
shipping name. 

• The aqueous phase material is sampled directly from the final containerized mixture, 
analyzed, and it is deterrilined from the analysis that, if it were to be physically 
separated from the mixture in the container, it would not be a RCRA hazardous 
waste, or a D.O.T. hazardous material, if it were to be shipped by itself. 

• Therefore, the mixture in the final container being offered for D.O.T. transport 
consists of a solid phase that is a RCRA hazardous waste, and an aqueous liquid 
phase that is not regulated. This is the premise for the case I am requesting that you 
consider. 

I believe a valid and proper approach is to identifY this D.O.T. regulated material as a 
NA3077, Hazardous waste, solid, n.o.s., supplemented with a change in packaging 
specifications from 173.213 to 173.203 (for non-bulk) and 173.240 to 173.241 (for bulk), and 
base that approach upon the following reasoning and interpretation from appropriate citations 
from 172.101 as described below: 



• Although 172.101 ( c )(8) seems to apply to pure hazardous materials that can change 
physical state due to environmental conditions, and the shipping names being 
considered already have the words "liquid" or "solid" contained within them, in such 
cases, the shipper must refer to the 172.101(i)(4) table to determine appropriate 
packaging, which seems consistent with the general issue involved in this case. 

• 172.10l(c)(lO)(i) does not seem appropriate in this case, because we do not have a 
material identified by technical name involved, and therefore, it seems that use of a 
"mixture" qualifying word in the shipping name is not appropriate. 

• 172.101 ( c )(1 O)(ii) seems to apply by one or more criteria, depending how those might 
be interpreted. 172.101(c)(lO)(i)(A) seems to apply, due to the proposed solid 
shipping name, while liquid is also present in the containers; however, there is the 
exception reference to the 1 72.1 01 (i)( 4) table, which also seems consistent with the 
approach of a change in packaging specifications, while still using a solid shipping 
name. 172.101 ( c )(1 O)(i)(D) may be appropriate, although both the NA3077 and 
NA3082 shipping names refer to ERG Guide 171 for emergency response, and ERG 
Guide 171 includes response provisions for either liquids or solids. 

• Under the assumption that 172.101 ( c )(1 O)(ii) does apply in this case, I am then 
required to use the shipping name selection process of 172.101(c)(12)(ii), which is 
clearly not inconsistent, given that a generic shipping name is already assumed to be 
the proper one in this case. 

• Upon consideration of the proper shipping name in 172.101 ( c )(12)(ii), I am required 
to select "the name that most appropriately describes that material", which I believe 
would be Hazardous waste, solid, n.o.s., in this case, because the source of the 
hazards in the mixture that are invoking the D.O.T. regulation of it are originating 
from the solid phase material in the container. The aqueous phase material present in 
the mixture, taken by itself, would be non-regulated. In the event of a transportation 
incident involving the material, the hazardous material component of the mixture that 
would constitute the more serious safety/health concern would be the solid phase 
material, and, therefore, the solid shipping name seems most appropriate. For this 
reason, I would view a solid shipping name more appropriate than a liquid shipping 
name, primarily due to the information it provides to potentially-impacted emergency 
responders. 

• Based upon the 172.101 (i)( 4) table, assuming that I am proceeding in a valid manner 
to invoke it, I would then be required to change the packaging specifications for the 
material, because the packing specifications for NA3077 Hazardous waste solid, 
n.o.s. are obviously for solid material, and I would therefore change to packaging 
appropriate for liquids. 

The alternative viewpoint on this, which is the basis for the assertion that the 
approach I described above for the above case is "incorrect", is that because the containers do 
hold hazardous waste, and because there is a liquid component in the mixture, that a change 
in D.O.T. shipping name must be made to NA3082 Hazardous Waste, liquid, n.o.s., and that 
the material cannot be accepted for transport with a solid shipping name. 



SUMMARY: 

Based upon the case presented above, the following wouJ,-1 
seeking interpretation for: 

' question that I am 

--. ''?._,_-) 
If the hazardous material described above werr " .t, could the material be 

/1 ':) . 
transported under a NA3077 Hazardous Wt, \ , · • .,. shipping name, when the 
offeror of the material utilizes the 173.213 ):::: ( 4 packaging, as specified in the 
172.101(i)(4) table, to account for the presence '.1 tiquids, or, must a NA3082 Hazardous 
waste, liquid, n.o.s. shipping name be used due to a solid shipping name being incorrect? 

I hope that I have provided sufficient clarity in detailing the issue for your 
consideration, and would be happy to provide additional clarifying comments, in the event 
that I have left any confusion in my attempts to define and describe this issue. 

Sincerely, 

Denton L. Schantz 
Environmental Specialist, RCRA Compliance Programs 
Chevron Salt Lake Refinery 
Salt Lake City, UT 



Chevron 
,,~ 

April 22, 2013 

U.S. DOT 

Denton Schantz 
Environmental Specialist 

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Salt Lake Refinery 
Chevron Products Company 
2351 North 1100 West 
Salt Lake City, Utah 84116 
Tel 801 539 7378 
Fax 801 539 7130 

RE: CORRECTION TO 4/15/2013 INTERPRETATION REQUEST LETTER 

, PHMSA Office of Hazardous Material Standards: 

In a letter dated April 15, 2013, a request for a PHMSA interpretation was outlined, 
and I realized that there was an inadvertent error to one regulatory citation reference. 
Specifically, on the last page of the letter, a reference to 173.213 was made, and the reference 
was intended to cite 173.203. I apologize for this oversight, and hope you will understand 
that 173.203 was the intended reference, in the context of the question for interpretation. The 
specific text on the original letter should read as follows: 

"If the hazardous material described above were to be transported, could the 
material be transported under a NA3077 Hazardous waste, solid, n.o.s. shipping name, 
when the offeror of the material utilizes the 173.203 (or 241) packaging, as specified in the 
172.1 OJ (i)(4) table, to account for the presence of liquids, or, must a NA3082 Hazardous 
waste, liquid, n.o.s. shipping name be used due to a solid shipping name being incorrect?" 

I regret the confusion that this error in citation may have caused, and hope that you 
will be able to apply this correction into the requested interpretation outlined in the original 
letter without significant difficulty. 

Sincerely, 

Denton L. Schantz 
Environmental Specialist, RCRA Compliance Programs 
Chevron Salt Lake Refine:ty_______ 
Salt Lake City, UT 


